Facilitățile IMM-urilor la achiziții publice, anulate recent de Guvern, pregătite să fie reintroduse până în 2030

Facilitățile IMM-urilor la achiziții publice, anulate recent de Guvern, pregătite să fie reintroduse până în 2030

Facilitățile rezervate până de curând întreprinderilor mici și mijlocii pentru acces la achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, precum reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, anulate recent de Guvern, pot fi reintroduse, cu valabilitate până în 2030, parlamentarii pregătind deja o mișcare în acest sens.

Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată cu mult timp înainte pe Profit Insider

Guvernul anulase facilitatea motivând că oficialii Comisiei Europene consideră că există o discriminare față de firmele care nu au acest statut și pot sancționa România.

Urmărește-ne și pe Google News

Până la acel moment, Legea privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii asigura IMM-urilor accesul la licitații publice, autoritățile acceptând ca acestea să îndeplinească doar jumătate din criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție impuse pentru înscriere.

Recent, însă, această facilitate a fost anulată de Guvern, care arată că a primit mesaje în acest sens din partea Comisiei Europene. Facilitatea a fost anulată prin ordonanță de urgență, aplicabilă la acest moment.

Ghinea: Guvernul ar putea promova o „listă neagră” a firmelor care să nu mai participe la licitații pentru că în trecut au fraudat statul CITEȘTE ȘI Ghinea: Guvernul ar putea promova o „listă neagră” a firmelor care să nu mai participe la licitații pentru că în trecut au fraudat statul

În replică, Consiliul Național pentru IMM a transmis atunci că soluția adoptată nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, având în vedere numărul mare de IMM-uri care vor fi afectate de această măsură. În acest sens, organizația propune ca toți operatorii economici să beneficieze de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanția pentru participare și de garanția de bună execuție, cerute în achizițiile publice de produse, lucrări și servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.

“Cunosc  foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziții publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanțiilor solicitate sau a garanțiilor de bună execuție. Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul că, pentru același contract, se solicita 2 tipuri de garanții, un nivel de garanție pentru o companie mare și un nivel de garanție redus la jumătate pentru un IMM. Soluția pe care am identificat-o și pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanției la 50% pentru TOȚI operatorii, atât pentru IMM-uri, cât și pentru companiile mari. În acest fel, eliminam discriminarea pozitivă, dar în același timp menținem un nivel scăzut și accesibil IMM-urilor pentru care licitațiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfășurarea activitătii, știut fiind faptul că, la nivel global, statul este cel mai mare contractor. Nu suntem de acord în niciun fel cu soluția adoptată astăzi de Guvern și solicităm public repararea imediată a acestei injustiții făcute companiilor mici si mijlocii și capitalului autohton. Ordonanța adoptată astăzi, fără măsuri de siguranța și protecție a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achizițiile publice, ori un stat responsabil tocmai acest aspect îl are în vedere în principal: cum își protejează afacerile mici și cum sprijină accesul lor la contractele publice”, a declarat președintele Consiliului pentru IMM, Florin Jianu.

În perioada următoare, însă, facilitatea ar urma să fie reintrodusă de către parlamentari, care au pregătit deja mișcarea cu argumentul păstrării "pe o perioadă determinată" a acestei facilități, dar pe un termen lung, mai exact până în 2030.

Pentru ca facilitatea să fie reintrodusă este necesar ca modificarea pregătită în Parlament să fie votată de senatori și deputați și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
licitatii
facilitati
achizitii